Paljonko verkkotunnus maksaa?

Mietitkö paljonko verkkotunnus maksaa? Verkkotunnuksen hankkiminen tulee ajankohtaiseksi silloin kun harkitsee uuden verkkosivuston perustamista tai yrityksen perustamisen yhteydessä. Lue lisää mitä tulee ottaa huomioon…

Mikä on verkkotunnus eli domain?

Verkkotunnus on verkko-osoite tai URL-osoite, jonka avulla ihmiset löytävät verkkosivustosi. Voit valita verkkotunnukseksi minkä tahansa nimen, jota ei ole vielä rekisteröity ja joka ei riko jonkun muun oikeuksia. Esimerkiksi Suomen Googlen verkkotunnus on google.fi

Erilaiset domainpäätteet

Verkkotunnuksen päätteeksi kannattaa valita jokin arvovaltaisimmista verkkopäätteistä kuten; .com, .net tai .org. Jos harjoitat liiketoimintaa Suomessa, niin silloin kannattaa käyttää maakohtaista verkkotunnusta kuten .fi tai .ax (ahvenanmaa).

Jos harjoitat tai suunnittelet liiketoimintaa myös Suomen naapurimaihin, niin silloin kannattaa harkita myös niiden varaamista. Ruotsin pääte on .se, Viron pääte on .ee ja Norjan pääte on .no.

Mistä tarkistan verkkotunnuksen saatavuuden?

Suomalaisen verkkotunnuksen saatavuudeen ja mahdolliset omistajatiedot voit mennä tarkistamaan Traficomin FI-verkkotunnushakupalvelusta. Nykyään Traficomin sivuilta ei enää voi rekisteröidä verkkotunnuksia, vaan rekisteröinti tapahtuu valtuutetun verkkotunnusvälittäjän kautta.

Ulkomaiset verkkotunnusten saatavavuuden voit tarkistaa esimerkiksi Zonerin domainhausta.

Verkkotunnuksen hankkiminen

Useimmat webhotellit ovat verkkotunnusvälittäjiä ja ne tarjoavat verkkotunnusten rekisteröinti- ja uusimispalveluita. Voit ostaa verkkotunnuksen miltä tahansa luvan saaneelta verkkotunnusvälittäjältä. Verkkotunnusvälittäjät on lueteltu Traficomin välittäjähaku-sivulla.

Kun ostat verkkotunnuksen, rekisteröinti on yleensä voimassa vuoden kerrallaan. Voit varata tunnuksen vuodeksi, kolmeksi vuodeksi tai viideksi vuodeksi. Voit uusia verkkotunnuksesi ennen sen voimassaolon päättymistä. Useimmat verkkotunnusvälittäjät muistuttavat verkkotunnuksen uusimisesta kuukautta ennen sen päättymistä.

Paljonko verkkotunnus maksaa?

Verkkotunnuksen rekisteröintihinta vaihtelee yleensä 10-40 euron välillä vuodessa. Tarkan hinnan saat kun menet verkkotunnusvälittäjän nettisivulle (yleensä webhotelli-palvelujen toimittaja) ja kirjoitat haluamasi tunnuksen verkkotunnushakuun. Sen jälkeen näet mitä eri päätteiset verkkotunnukset maksavat.

Miten valitsen yritykselleni verkkotunnuksen?

Verkkotunnuksesi on tärkeä osa yrityksesi identiteettiä Internetissä. Sen tulisi olla mahdollisimman lyhyt ja helposti muistettava. Mitä lyhyempi ja helpompi se on, sitä todennäköisemmin ihmiset löytävät verkkosivustosi.

Voit käyttää verkkotunnuksessasi yrityksen nimeä, tuotenimeä tai tuotemerkkiä. Älä kuitenkaan sisällytä verkkotunnukseen ääkkösellistä muotoa, vaikka se on nykyään onkin mahdollista. Potentiaaliset asiakkaat ovat tottuneet kirjoittamaan nimen ilman ääkkösiä.

Ääkköset aiheuttavat ongelmia sähköpostipalvelimissa, sillä niissä ei usein ole tukea erikoismerkeille.

Toimialan hakusanat ja paikkakuntasanat domainpäätteessä

Monella toimialalla on luontevaa lisätä toimialan hakusana eri muodoissa verkkotunnukseen mukaan, vaikka nimi vähän pitenisikin. Varsinkin palvelusektorilla siitä on apua hakukoneoptimoinnissa ja Google näkyvyyden hankkimisessa.

Jos palvelet asiakkaita vaikka putkiurakoinnin saralla, niin nimessä on hyvä olla sana putki, putkimies, putkiliike jne. Samaan hengenvetoon suosittelen myös paikkakunnan lisäämistä domainiin. Äärimmäisin esimerkki voisi olla putkimiessalo.fi. Usein tämän kaltaiset domainit on jo varattu, joten joskus täytyy olla luova keksiessäsi yrityksellesi sopivaa verkkotunnusta.

Suosittelemme varamaan tämän tyylisen verkkotunnuksen lisäksi myös yrityksen oikea nimi verkkotunnukseksi, vaikka siihen ei sivustoa rakentaisikaan.

Mitkä päätteet kannattaa varata?

Jos ajattelet että alallasi on kova kilpailu ja haluat estää muiden käyttämästä samaa verkkotunnusta, niin siinä tapauksessa on ehkä hyvä varata aina .fi päätteen lisäksi kansainvälisesti voimakkaimmat .com, .net ja .org.

Tarvitsetko apua verkkotunnuksen valintaan?

Jos tarvitset apua ja haluaisit keskustella ammattilaisen kanssa tulevasta verkkotunnuksesta, niin voit joko soittaa numeroon 045 662 3555 tai lähettää sähköpostia tarko.suodenjoki@viisam.fi niin autan mielelläni.

Aiheeseen liittyvää luettavaa:

Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä, niin katsotaan miten voimme auttaa sinua. Saat meihin nopeasti yhteyden puhelimitse tai sähköpostilla. Täyttämällä yhteydenottolomakkeen, vastaamme sinulle myös nopeasti ja viimeistään yhden arkipäivän kuluessa.

Tarko Suodenjoki
Myynti, suunnittelu, projektinhallinta

045 662 3555
tarko.suodenjoki@viisam.fi

Lähetä viesti

    This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Lähettämällä tiedot annan suostumuksen käsitellä antamani tiedot Tietosuojaselostessa kuvatulla tavalla.