Puhelimella helposti käytettävät eli responsiiviset kotisivut
Ihmiset ovat nykyään paljon liikenteessä ja selaavat nettiä kännykällä yhä enenevissä määrin. Yli 55 % netin selaamisesta tehdäänkin jo mobiilisti vuonna 2021 ja luku on vaan kasvussa. Tästä artikkelista löydät vinkit siitä miten voit tarkistaa toimii yrityksesi kotisivut hyvin myös puhelimella. Lue lisää….

Googlenkin yksi tärkeimmistä hakukriteereistä on että kotisivu on helppo käyttää puhelimella.
Jos kotisivusi ei ole responsiivinen, niin Google sakottaa yrityksesi hakukonenäkyvyyttä puhelimella.
Mitä ovat responsiiviset kotisivut?
Responsiiviset verkkosivut näyttävät hyvältä kaikilla laitteilla.
Jos asiakkaasi etsii yritystäsi kännykällä, niin teksti ja kuvat skaalautuvat sopimaan näytön kokoon niin että teksti on helposti luettavissa ja asiakkaasi löytää tarvitsemansa tiedot vaivattomasti.
Potentiaalinen asiakas jättää helposti leikin kesken ja klikkaa seuraavaan nettisivuun, jos tietojen etsiminen vaatii zoomailua ja tihrustelua.
Responsiivinen verkkosuunnittelu (responsive design) pitää potentilaalisen asiakkaan kauemmin verkkosivuillasi jolloin hän ehtii kiinnostua yrityksestäsi.
Mistä tiedän onko nettisivuni responsiiviset?
Voit testata nettisivusi responsiivisuutta muuttamalla selainikkunasi kokoa vetämällä sitä pienemmäksi oikeasta reunasta. Selainikkunan kaventuessa navigointivalikko muuttuu tavallisesta valikosta niin sanotuksi hampurilaisvalikoksi.
Tarkemman käsityksen responsiivisuudesta saat menemällä sivustolle http://responsivetesttool.com, jonne syötät nettisivusi osoitteen ja testaat miten nettisivusi näkyy eri näyttökokoluokissa.
Kotisivusi toimii yhtä hyvin tietokoneella, tabletilla ja puhelimella
Yksi parhaista responsiivisten nettisivujen puolista on että ne antavat hyvän käyttäjäkokemuksen laitteesta ja näyttökoosta riippumatta. Missä tahansa ja millä tahansa laitteella asiakkaasi sinua etsii, niin hän löytää aina responsiiviselta nettisivulta helposti haluamansa tiedot.
Helppo navigoida
Jos nettisivu on ei-responsiivinen ja asiakas selaa sitä puhelimella, niin monta kertaa hän ei edes löydä valikkoa tai valikko on niin pieni ettei siitä pysty klikkaamaan. Asiakas turhautuu ja lähtee nettisivulta pois eikä ikinä enää tule takaisin. Helposti puhelimella käytettävissä kotisivussa valikko löytyy heti ylhäältä logon vierestä. Sitä on helppo klikata, siitä näkyy linkit selkeästi ja asiakas löytää haluamansa.
Responsiiviset kotisivut näkyvät mobiilihakutuloksissa korkeammalla
Google painottaa mobiilihaussa enemmän sivustoja, joita on helppo käyttää puhelimella. Saavutat enemmän ihmisiä, laitteita ja nouset korkeamalle Googlen hakutuloksissa. Tämä näkyy suoraan sivustollesi saapuvan liikenteen määrässä.
Google julkaisi 21.4.2015 päivityksen hakukonealgoritmiinsa, joka parantaa mobiiliystävällisten nettisivujen hakutulossijoituksia Googlen hakukoneessa. Tämä tarkoittaa sitä, että Google käy läpi kotisivuja, pistää merkille ovatko ne mobiiliystävälliset vai ei ja käyttää tätä tietoa mobiililaitteilla tehdyissä hakutuloksissa.
Asiakkaiden on helppo myös ostaa
Suurin osa verkossa tehdyistä ostoksista tehdään mobiililaitteilla aina tuotteiden selaamisesta ostosten tekemiseen. Responsiivinen verkkokauppa varmistaa että ostaminen ei jää kesken.
Responsiivinen nettisivu on vakuutettu tulevaisuuden varalle
Responsiivisen verkkosivujen yksi parhaista puolista on se, että ne saadaan muokattua tukemaan uusia laitteita ja näytönkokoja myös tulevaisuudessa. Responsiiviset sivut skaalautuvat tarpeen mukaan parhaiten sopimaan näytölle, jotka sivustoa käyttävät. Tämä tarkoittaa sitä, että kun laitteet joissa on ennen näkemättömät näytön koot saapuvat markkinoille, meidän sivusto mukautuu ja tarjoaa parhaan käyttökokemuksen näillekin laitteille.
Usein kysyttyä skaalautuvista verkkosivuista
Mitä responsiivinen kotisivu tarkoittaa?
Kotisivujen responsiivusuus (responsive design) tarkoittaa sitä, että sivuston pohja muuttuu kävijän selaimen koon mukaan. Sivun sisältö on luettavissa ilman suurentamista tai pienentämistä niin mobiili- kuin pöytälaitteillakin. Skrollaus eli sivujen vierittäminen vaakasuunnassa pyritään minimoimaan ja navigointi tehdään mahdollisimman helpoksi.
Responsiiviset nettisivut ovat siis käyttäjäystävälliset ja päivittäminen sujuu helposti – sivuista tehdään vain yksi versio, jonka sisältö mukautuu vierailijan näytön kokoiseksi.
Voiko vanhat sivut muuttaa responsiivisiksi?
Yleensä ei.
Paras hetki muutokseen on kotisivu-uudistuksen yhteydessä, jolloin puhelimen käyttö otetaan huomioon heti projektin alussa.
Täytyykö responsiivisten sivujen olla julkaisujärjestelmällä tehtyjä?
Ei tarvitse. Mutta jos sivuja halutaan päivittää jälkikäteen, on päivitysten helpottamiseksi ehdottomasti suositeltavaa käyttää sivuston alustana WordPress-julkaisujärjestelmää.
Kuinka monelle näyttökoolle sivut pitäisi optimoida?
Yksittäisiä näyttökokoja on kymmeniä eikä jokaiselle näyttökoolle ole mielekästä tehdä omaa sivupohjaa. Hyvänä käytäntönä onkin jakaa näytöt kolmee eri ryhmään: mobiilinäytöt, tabletit ja iso näytöt (läppärit ja pöytäkoneet)
Paljonko responsiiviset kotisivut maksavat?
Kaikki sivustot tehdään nykyään responsiiviseksi, joten responsiivisuus sisältyy aina kotisivujen kokonaishintaan.
Yhteenveto
Responsiiviset verkkosivut antavat hyvän käyttäjäkokemuksen laitteesta ja näytönkoosta riippumatta. Mobiililiikenne kattaa jo yli puolet liikenteestä internetissä. Google suosii hakutuloksissa responsiivisia sivuja erityisesti älypuhelin- ja tablet-käyttäjille, mikä luonnollisesti pudottaa hakutuloksissa sivustoja, jotka eivät ole mobiiliystävällisiä. Verkkosivujen ylläpidon näkökulmasta responsiiviset verkkosuunnittelu säästää aikaa ja vähentää kustannuksia. Kaikki muutokset voi tehdä samaan paikkaan eikä tupla sisältöä ole, toisin kuin erillisiä mobiili- ja työpöytäversioita ylläpidettäessä.
Jokainen yritys hyötyy responsiivisista kotisivuista riippumatta toimialasta ja kohderyhmästä.
Jos haluat apua responsiiviisuuden kanssa, niin älä epäröi ottaa yhteyttä.
Lisää tärkeää tietoutta ja vinkkejä kotisivujen tekemisestä: